Vi har en sådan kärlek till huset och lägger ner både själ och hjärta i renoveringen av det. Vi är måna om att alla ska trivas här. Och det tror jag faktiskt de gör också.

GUSTAFSVIKS LEVANDE LJUS

En helt ny värld

Med ljus som största passion i livet driver Birgitta Svensson och hennes man Peter en originell verksamhet i och runt det egna hemmet. På anrika Gustafsvik hittar du som besökare ljus i alla dess former.

Allt började egentligen med en slumpartad upptäckt. När Peters far dog, hittade paret en låda med gamla ljus. Intresset för hela den värld och historia, som ljus faktiskt innebär, väcktes.

– Peters far var färghandlare. På den tiden fanns inte ljus att köpa i dagligvaruhandeln. Det var skräddarsydda och handgjorda ljus, som fanns i alla dimensioner. Peter mindes sin fars historier om hantverket och vi började helt enkelt intressera oss för den här världen, tillsammans.

Birgitta och Peter kom över ett parti med gamla, vackra ljus och började ljussätta hemma i bostaden. Vänner som kom på besök ville snart köpa ljus, de också. På den vägen är det.

Från slott till koja

Intresset och kunskapen växte, och till slut beslutade sig paret för att starta Gustafsviks Levande Ljus. Till en början var verksamheten endast öppen för bokade besök. Men julen 2009 flyttade verksamheten ut till de intilliggande bodarna. Ljuskarriären har sedan dess gått spikrakt uppåt. Idag säljer Birgitta och Peter ljus som du inte hittar någon annanstans i Sverige och håller uppskattade föredrag om konstformen. Bland kunderna finns såväl privatpersoner som kyrkor och slott.

– Vi brukar säga att vi köper in det bästa från de bästa fabrikerna i Europa. Hit kan du komma och finna något unikt. Ta med dig en egen ljusstake och få ett ljus som harmonierar och passar perfekt.

Med själ och hjärta

Huset Gustafsvik är något av ett historiskt landmärke i Gnesta. Det vackra trähuset byggdes 1896 och har sedan dess rymt många verksamheter.

– Vi har en sådan kärlek till huset och lägger ner både själ och hjärta i renoveringen av det. Vi är måna om att alla ska trivas här. Och det tror jag faktiskt de gör också, säger Birgitta.

Det kan man minst sagt säga. Birgitta berättar att besökarna gärna inte lämnar Gustavsvik. De strosar gärna runt och tittar i bodarna. För att sedan slå sig ned i huvudbyggnaden och äta hembakade bullar. Ett par timmar senare hittar hon de gärna, under en extratur i någon av bodarna.


SNABBFAKTA

På Gustafsviks Levande Ljus hittar du ljusbod med unika ljus, inrednings- och presentartiklar. Fika i stilla 1890-talsmijlö med hembakat bröd. Gustafsviks Levande Ljus erbjuder även ljusutställning och föredrag.

Gustafsviks Levande Ljus
Östra Storgatan 41, GNESTA

Telefon: 0158 -264 00 Webbplats: Gustafsvikslevandeljus.se
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Facebook: Gustafsviks levande ljus och cafelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster  
Instagram: @gustafsvikscafeoljusbodlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster