För mig symboliserar Lova sin generations kamp för att överleva. Jag är mycket förtjust i henne och gillar verkligen att förmedla hennes livshistoria till nutidens människor.

LOVADALEN

Historia på riktigt

20 år av dramatiserade guidespel har gjort Kerstin och Bengt Landin till ett äkta teaterpar.

– Vi spelar på känslor. Och det är känslorna man minns och kommer tillbaka till, säger Kerstin om tanken med de dramatiserade guidespelen.

Guidespelen äger ofta rum vid Skottvångs grufva, mitt i den sörmländska skogen. Genom dialog, tjafs och gnabb mellan malmvaskerskan Lova Spångberg och gruvfogde Granberg, ger Kerstin och Bengt en levande skildring av livet då gruvdriften var som störst. Något som brukar vara väldigt uppskattat av publiken.

Stark kvinna

Lova Spångberg levde och arbetade i den sörmländska gruvbygden fram till 1950-talet. Det var en kvinna med ruter i, som inte bad om ursäkt för sig själv i ett mansdominerat samhälle. Kerstin har forskat i Lovas historia.

– För mig symboliserar Lova sin generations kamp för att överleva. Jag är mycket förtjust i henne och gillar verkligen att förmedla hennes livshistoria till nutidens människor.

– Vi har roligt när vi spelar och publiken har roligt. Vi får öva på att gräla hemma, så gruvfogdens tjat och gnat på Lova känns äkta, säger Kerstin och skrattar.

Då allt började

Kerstin minns skoltiden och den stora skräcken att hålla föredrag inför klassen. Då var det inte tal om dramaundervisning. Men det vände på högskolan.

– Jag och Bengt träffades när vi båda läste till folkskollärare på lärarhögskolan i Stockholm. Man kan säga att det vi sysslar med nu, är tack vare vår metodiklektor Gälldin. Han pratade om drama, att upplevelser och inlevelse fastnar i minnet.

Det gällde att våga och öva. När paret efter högskoleutbildningen, blev lärare i byskolan fortsatte de. Det blev ett slags lärande rollspel i vissa delar av undervisningen.

– En dag drog vi med ungarna till Skottvångs grufva, när det var gruvans dag. De visade hur man vaskar malm och på den vägen är det, berättar Kerstin.

– Många gillade det vi gjorde, och plötsligt märkte vi att vi kunde ta betalt för våra visningar och skapa ett företag av det. Så det kan bli i livet, konstaterar Kerstin nöjt.

SNABBFAKTA

Guidespelen om Lova och hennes äventyr kan bland annat upplevas på Skottvångs gruva. Kerstin Landin anordnar även guidade bussresor i Sörmland. Grupper och företag kan kontakta Kerstin Landin för bokning och information.
Bra att veta: vid museet i Skottvångs gruva finns ramper och handikapptoalett.


Kerstin Landin
Nerhyttan Hyttlöt
646 95 BJÖRNLUNDA

Telefon: 0158-340 32        Webbsida: lovadalen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Mejl: lovadalen@gmail.com