Att äventyret är så nära - det tror jag många inte vet. Och i Sörmland är vi dessutom bortskämda med en natur som representerar nästan hela Sverige - det enda vi inte har är fjäll.

KANOTKUNGEN

Vi förstår inte att vi har det så bra som vi har det. Orden kommer från den nya Kanotkungen Johan Herlitz som är tillbaka i den svenska naturen efter att ha bott i Australien i 21 år. Så han borde veta. Att kunna fritt röra sig i naturen och övernatta nästan var som helst, är en unik möjlighet som alla som vistas i Sverige har. Och här i Sörmland, är vi bortskämda med en varierad natur som geologiskt representerar nästan hela Sverige – det vi inte har är fjäll. Annars har vi allting. Lövskog, barrskog, myrar, hedar, sjöar, åar, kulturlandskap – ja, allt man kan tänka sig.

Genom sörmländsk vildmark

Genom det här landskapet har vi kunnat paddla med hjälp av Kanotkungen i över 40 år. Genom gamla och smala sprickdalssjöar, med branta klippor runt omkring dig, plöjer du dig fram genom den sörmländska vildmarken. Ett mer fjordlikt landskap än detta hittar vi inte i vår del av Sverige.

– Den vanligaste leden, berättar Johan, går från Åkers Styckebruk till Gnesta. Men det går bra att hyra kanoter till vilken sjö som helst, det är bara att ringa och fråga.

Äventyret runt hörnet

När vi sitter och tittar ut över Övre Marviken, så slås vi av vildmarkskänslan. Det är svårt att tro att vi är en timme från Stockholm. Att äventyret inte är längre bort än att ta bussen till Åkers Styckebruk och paddla till Gnesta.

Lätt att lära

– Vem som helst kan paddla, framhåller Johan. Det krävs ingen erfarenhet och det är billigt. Barnfamiljer, kompisgäng, företagsgrupper, nyanlända i Sverige - alla kan paddla igenom sjöarnas lugna vatten i sin egen takt. Ni får en liten introduktion med allt ni behöver veta. Jag lovar dig – även om det är regnigt eller om det känns läskigt eller obehagligt – så kommer du vid turens slut ha ett leende på läpparna.

Längs vikingaled

Bli inte förvånad om du på paddlingen stöter på bävrar, fiskgjuse eller storlom. Eller om du på natten i tältet hör kattuggla eller berguv. Det är också häftigt att tänka sig, att just i de vatten som du paddlar, så färdades det Vikingaskepp. Vattenståndet var nämligen högre på vikingatiden, och sjösystemet utnyttjades flitigt som farled mellan Östersjön och Mälaren för att ta sig till bland annat Birka.

Johan själv då, paddlar han?

– Det är väl preskriberat vid det här laget, men tog faktiskt brons i K1 200m i Ungdoms-SM i början av 70-talet, säger han och skrattar.


Bild på Kanotkungen Johan Herlitz.

Kanotkungen Johan Herlitz.

SNABBFAKTA

Kanotkungen är en auktoriserad kanotcentral som följer de säkerhetsbestämmelser som Sjöfartsverket, Konsumentverket och Svenska kanotförbundet rekommenderar. Du kan hyra kanot och utrustning per dag, veckoslut eller vecka.

Telefon: 0159-216 35 eller 0731-81 41 38

Mejl: info@kanotkungen.selänk till annan webbplats

Läs mer här: www.kanotkungen.selänk till annan webbplats

Kanotkungen