rutans café

’Swiiish’ hörs det när tåget susar förbi i hög hastighet. Förr stannade tågen i Björnlunda, det gör de inte längre. Men den gamla stationsskrivarbostaden finns kvar, en eldsjäl räddade den från att rivas när Banverket inte ville ha kvar den för några år sedan. Och tur är väl det, för idag huserar Rutans Kafé i byggnaden.

Rutans Kafé ligger på stationsvägen i Björnlunda och har funnits i några år nu men – med en paus då det var stängt – så fick kaféet en nyöppning vid årskiftet 2016/2017 då Anneli Fredriksson tog över.

– Men gamla kunder kommer känna igen sig, det lovar jag, försäkrar Anneli. Interiören finns kvar, med en gammaldags lantlig känsla. På väggen hänger tavlor över hur det såg ut i Björnlunda förr. Bakom disken står vackra glasburkar och tårtfat. Och i hyllorna finns strutar med hallonkola och karameller. Namnet Rutan kommer av de klassiska rutiga dukarna.

– Men det känns som att namnet var menat, skrattar Anneli. Min farmor hette Ruth, och personen som ägde huset innan det blev kafé hette också Rut. Så namnet Rutan fick vara kvar.

Det serveras endast hembakat, då Anneli är bagare i grunden. Fikabröd, smörgåsar och glass. Och på morgonen även frukostfrallor.

– Och såklart mycket rutor! tillägger Anneli och skrattar.

Bild på trädgård

 

Den stora trädgården med fruktträd och blommor har plats med många gäster och då och då hörs tåget dundra förbi. Det är verkligen en plats för tågälskare. Men även den som uppskattar det traditionella lantliga fiket med en gemytlig atmosfär. Och vid regn så finns det både plats inomhus i den mysiga miljön och plats i en stor vit paviljong i trädgården.

– Jag brukar säga att kaféet ska vara som att komma hem i mitt vardagsrum, säger Anneli. Det är verkligen en plats att hänga, träffa lite bekanta och bara vara.

De enkla stolarna under äppelträden inbjuder till att bara slå av på takten, sätta sig ner och ta en enkel slät kopp kaffe. Och kanske en och annan chokladruta.

SNABBFAKTA

Säsongsöppet café med försäljning av hembakt kaffebröd, smörgåsar och lättare luncher. Du kan välja mellan att sita inne eller ute i trädgården. Rutans café kan ta emot större sällskap som bussar (förbokning).

För öppettider se Facebook-sidanlänk till annan webbplats

Rutans Café
Stationsvägen 3
646 50 Björnlunda

Telefon: 073-679 80 26   Mail: rutanscafe.annelie@telia.com

Facebook: Rutans Cafélänk till annan webbplats      Instagram:  @rutanscafelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Filtrera restaurangtyper

Café

Pizzeria

Restaurang