Vårt mål är att nå både gemene man och konstnärskollegor. Det har vi lyckats med, det finns en laddning i mixen av publik – det blir en mötesplats för olika generationer och samhällsskikt.

ART LAB GNESTA

Levande konst i Gnesta

Art Lab Gnesta är platsen där det sker experimentella kopplingar mellan konst och samhälle. Det är grundarna Signe Johannessen och Erik Rörens brinnande intresse för relationerna mellan konst och konstnärer, samhället och konstinstitutioner som för arbetet ständigt framåt. I praktiken innebär det en aldrig sinande ström av utställningar, workshops, samtal, konstevenemang och publikationer i och runt det gamla bryggeriet i Gnesta.

– Vår publik är en salig blandning av ortsbor och inresande. Många stockholmare kommer hit för evenemang och utställningar. Vårt mål är att nå både gemene man och konstnärskollegor. Det har vi lyckats med, det finns en laddning i mixen av publik – det blir en mötesplats för olika generationer och samhällsskikt, säger Signe Johannessen.

 

Från ruin till självklar mötesplats

Paret Signe och Erik började jobba med idén, redan 2007.

– Vi gick på Kungliga Konsthögskolan och funderade och planerade. Vi ville bo på landet och arbeta med samhällsfrågor och samtidskonst. Vi tittade runt och i takt med att vi såg fler och fler lokaler, växte ambitionerna.

När Signe och Erik väl hittade Bryggeriet, var det en ruin. Efter mycket hårt arbete öppnade portarna under 2011. Och på bara några år har Art Lab blivit en naturlig del av orten och fått erkännande i konstnärskretsar i såväl Sverige som utomlands.

– Art Lab Gnesta är den jätteambitiösa bebisen som växte jättefort, berättar Signe Johannessen och skrattar.

Kaxiga Gnesta

Art Lab Gnesta blir ofta den kaxiga provokatören. Tanken är att lyfta aktuella frågor, tankar och problem, för att kunna diskutera dem i verkligheten – här och nu.

– Jag får ofta frågan om hur det är att driva en sådan är mötesplats, på en så liten ort som Gnesta. För mig är Gnesta perfekt – en överskådlig plats som fungerar som ett exempel på Sverige.  Vi står med fötterna i det sörmländska stationssamhället, men vi har blicken fäst utåt och blir en plats för diskussion och kreativitet.

När inte Signe och hennes man arbetar med Art Lab Gnesta, är de själva aktiva konstnärer.

– Inom samtidskonst idag finns ofta en ängslig känsla av att inte befinna sig mitt i smeten. Det struntar jag i. Jag bor och verkar på en plats där jag trivs och verkligen vill leva, jag har helt enkelt valt Gnesta!

SNABBFAKTA

Art Lab Gnesta är platsen för experimentell konst. Här finns ständigt något för besökaren att ta del av eller besöka. Diskussioner, installationer, utställningar, publikationer, filmer och offentliga utsmyckningar.

Art Lab Gnesta
Bryggerihuset, Bryggargränd 4
646 31 GNESTA

Mejl: info@artlabgnesta.se       Webbplats: artlabgnesta.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Facebook: Art Lab Gnesta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.       Instagram: @artlabgnesta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.