MUSEER

Kyrkomuseum vid Frustuna kyrka

Lokalen ligger i Frustunas gamla kyrkstall, bygd på 1860-talet. Muséet blev klart 1996 efter en stor ideell insats av församlingsbor och i samarbete med Frustuna hembygdsförening.

Kyrkomuseet på vinden är indelat i två rum. I det första rummet finns bland annat en liten skolsal och Frustuna sockens gamla hästdragna likvagn som användes vid begravningar fram till sekelskiftet 1900. Museet öppnas på begäran. Kontakta expeditionen på telefonnummer 0158-22100

Gryts kyrkomuseum

I nordöstra hörnet av den ursprungliga kyrkogården runt Gryts kyrka ligger denna gamla bod som numer är ett litet museum. Boden är byggd av grova stockar, utvändigt rödmålad med en välvd port som behandlats med tjära och kimrök. Det lilla huset användes från början som gravkapell, framför allt för de minst bemedlade från den närliggande fattigstugan. Museet öppnas på begäran. Kontakta expeditionen på telefonnummer 0158 - 200 23.

Gnesta-Kalles museum

Rune Gnestadius, känd som Gnesta-Kalle var en svensk radio- och TV-producent, programledare, dragspelare och kapellmästare. Kerstin Gnestadius har skapat ett museum till minne av sin man som finns på Frustuna Hembygdsgård i centrala Gnesta. Här kan du läsa mer om Gnesta-Kalle. Länk till annan webbplats. Kontakta hembygdsgården för visning: 0158 - 106 20


Skottvång Gruvmuseum

I museet finns främst föremål och bilder med anknytning till gruvarbetet och kolningen, men också en del från vardagslivet i skogsbygderna. I utställningen får man möta gamla gruvarbetare, både i text och bildt men också i ljudform med berättelser från gruvan. Mitt i rummet står en stor tunna i smide och ek med järnmalm så att besökaren ska få känna på det som skapade förutsättningarna för Skottvång. I den nyrenoverade gruvlaven hänger stora bilder från gruvarbetet bakom den gamla tunnan, och i ena hörnet står tryckluftsborren undanställd efter sista skiftet.

För öppettider och mer information, läs mer på webbsidan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gustafsviks levande ljus & café

I anslutning till cafeet på Gustafsvik finns en unik samling av gamla ljus och ljus-historiska föremål, bland annat från liljeholmens stearinljusfabrik. Här kan du också se vackra reklamaffischer och gamla ljusstakar. I ljusboden kan du köpa ljus i allehanda former och färger.

Här kan du läsa mer om Gustafsviks levande ljus & café och när de har öppet.

Frustuna kyrkomuseum

Gnesta-Kalle