Näckrosleden


Cykelled i Södermanland

Näckrosleden är en cykelled som är ca 700 km lång och består av 14 olika etapper som tar dig runt i Sörmland. Näckrosledenlänk till annan webbplats passerar förbi många av Sörmlands mest omtalade sevärdheter.

Till Gnesta, där den första etappen börjar, tar du dig med pendeltåg från Stockholm. Med tåg kan du komma till alla de större städerna och länstrafikens bussar tar med cyklar i mån av plats.

När du färdas på cykel har du god tid att uppleva kultur, natur, djurliv och mycket annat som du annars aldrig hinner se. Ge dig tid att ta paus i en vacker ekbacke, där du kan njuta ditt kaffe i lugn och ro.

Stanna vid någon av alla våra vackra kyrkor, herrgårdar, bruk och hembygdsmuseer och känn historiens vingslag. Kort sagt, unna dig att verkligen lära känna det Sörmland som är så rikt på upplevelser för både stora och små.

Mycket nöje på dina sörmländska cykelfärder!

Fyra etapper går genom Gnesta kommun, kartor till alla etapper hittar du nedan.

Etappkartor

Etapp 1 Trosa-Gnesta 35 kmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Etapp 2 Trosa - Nyköping 66 kmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Etapp 3 Nyköping - Stavsjö 70 kmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Etapp 4 Stavsjö-Katrineholm 48 kmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Etapp 5 Katrineholm - Vingåker 67 kmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Etapp 6 Vingåker - Julita 42 kmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Etapp 7 Julita - Ekilstuna 55 kmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Etapp 8 Eskilstuna - Strängnäs 55 kmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Etapp 9 Strängnäs - Mariefred 30 kmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Etapp 10 Mariefred - Gnesta 41 kmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Etapp 11 Mariefred - Malmköping 51 kmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Etapp 12 Malmköping - Flen 41 kmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Etapp 13 Flen - Katrineholm 41 kmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Etapp 14 Flen - Nyköping 66 kmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

I Selma Lageröfs bok ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”, gav hon Sörmland benämningen ”den sköna lustgården” och detta är verkligen en välfunnen liknelse. Här finns mycket vatten i form av hundratals insjöar, och dessutom hela Sörmlandskusten med sina fjärdar och över 2000 öar och skär.

Kulturlandskapet präglas av hagmarker med inslag av lövträd, mest ek och björk. Rika blomsterängar möter man på många ställen. Sörmlands landskapsdjur är fiskgjusen, som häckar både i skärgården och kring sjön Båven. Utefter vattendragen kan man träffa på utter och bävern blir allt vanligare. I skärgården har sälbeståndet åter börjat öka. Sörmland är också herrgårdslandskapet framför andra.
Överallt längs vägen möts man av slott och herremanshus som byggts av gångna tiders jordägande adelsfamiljer. Dessa hade ofta anknytning till hovet i Stockholm och därför valde de denna trakt på bekvämt avstånd från staden, då de uppförde sina lantställen. Många av herrgårdarna är idag öppna för besök.

Att cykla i Sörmland är mer nöje än ansträngning. I din egen takt trampar du fram ömsom på små grusvägar i omväxlande inlandsnatur, ömsom med vidare vyer utefter Östersjökusten. Sällan möter du branta stigningar eller större vägar med mycket trafik. Att ta sig fram till Näckrosleden bör inte heller det orsaka några bekymmer.


SNABBFAKTA

Näckrosleden är en cykelled som är ca 700 km lång och består av 14 olika etapper som tar dig runt i vårt vackra Sörmland.

Kategorier

Eriksgatan

Gnestaleden

Näckrosleden

Sörmlandsleden