Sörmlandsleden

Naurens pärla i Sörmland

Sörmlandsleden är Sveriges första låglandsled och med sina hundra mil är den fortfarande en av de längsta. Du passerar täta skogar, öppna fält och släta klippor längs kusten. Passa på att ta del av de gamla kulturbygder och historiska minnesmärken som väntar efter vägen.

Sörmlandsleden är uppdelad i sextiotvå etapper, mellan 10-15 kilometer vardera. Terrängen varierar från tuff vandring till lättare söndagspromenad. Ena stunden balanserar du på en träspång över sankmark för att i nästa stå på en klippa och blicka ut över havet. Bli inte förvånad om du kort därefter vandrar på en stig i lummig lövskog, i riktning mot ett slott.

Du kan gå korta dagsturer, välja ut några fina sträckor, eller vandra hela leden i ett. Med bil, buss eller tåg når du enkelt fram till bra utgångspunkter vid etappgränserna. Leden börjar i Björkhagen i södra Stockholm och passerar bland annat Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping.

Enkelt boende i vindskydd finns utefter hela leden, men vill du vara säker på att få bo enskilt med tak över huvudet bör du ta med dig ett tält. Föredrar du en lyxigare variant är det sällan långt till ett vandrarhem, eller till och med ett hotell. Efter vägen går du förbi omkring åttio sjöar, vilket ger fantastiska möjligheter till svalkande bad.

Historik

Sörmlandsleden blev klar redan 1973 och har varit en förebild för de flesta andra vandringsleder i södra Sverige. Första etappen här är på Ånhammars säteri utanför Stjärnhov.

Birger Nordin var en av dem som tog initiativ till Sörmlandsleden. Tankarna på leden kom redan för 57 år sedan, berättade han. Men det var inte förrän makarna Anders och Elisabeth von Stockenström som första markägare lät leden passera över Ånhammars säteri som leden kunde bli verklighet. Därefter vågade fler markägare ge sin tillåtelse.

När leden öppnade 1973 kom massvis med vandrare som släpptes av med buss vid Ånhammar. Numera är de färre, men leden har också växt till 100 mil och många bilburna väljer sträckorna som går en rundslinga.

Föreningen Sörmlandsleden växer så det knakar och räknar numera in närmare 3000 medlemmar.


Etapper i närområdet

13. Yngsviken - Djupviksängen, 14,5 km - läs mer om etappen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

13:1. Gnesta - Etapp 13, 13 km - läs mer om etappen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

13:2. Nykvarn - Etapp 13, 17 km - läs mer om etappen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

14. Djupviksängen - Fredriksberg, väg 223, 6,5 km  - läs mer om etappen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

15. Frediksberg, väg 223 - Skottvångs gruva, 11 km - läs mer om etappen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

15:1. Läggesta - Långaedet, etapp 15, 6 km - läs mer om etappen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

15:2. Mellan-Marviken, etapp 15, 4,5 km - läs mer om etappen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

16. Skottvångs gruva - Harsjöhult, 11 km - läs mer om etappen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

17. Harsjöhult - Finnsjön, 6 km - läs mer om etappen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Populära rundslingor i närområdet

 

översiktskarta sörmlandsleden

SNABBFAKTA

100 vindlande vandringsmil i sörmländsk kulturbygd, fylld av historia, djupa skogar, vresiga bergknallar och glittrande sjöar.

Ledens 62 etapper erbjuder olika svårighetsgrader, alltifrån krävande vandring till lättsam söndagspromenad.
För vandraren finns skärmskydd att sova i och anlagda rastplatser för matpaus och vila, flera kallkällor finns utmed många etapper. 


Kontakt

Postadress: Föreningen Sörmlandsleden
Box 45, 613 21 Oxelösund 
Gatuadress: Järntorget 7, Oxelösund 

Tel/öppet: 0155-355 64, klockan 9.00-12.00

E-post: kansliet@sormlandsleden.se

Webbplats: www.sormlandsleden.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.   

Kategorier

Eriksgatan

Gnestaleden

Näckrosleden

Sörmlandsleden