Upplev det vackra Sörmland från ovan

Gnesta kan erbjuda ett unikt sätt att få uppleva kommunen från luften. Cirka 8 km norr om Gnesta ligger Vängsö flygplats där du finner Östra Sörmlands Flygklubb, ÖSFK, med anor sedan 1938. Klubben har sedan starten haft både modell, segel och motorflyg i samma förening. Faktum är att modellflygarna startade redan 1935 .

Under 1930-talet kännetecknades av svår arbetslöshet. I Sverige satte myndigheterna igång så kallade nödhjälpsarbeten. 1933 utfördes planeringsarbeten och med hjälp av AK-arbetare (AK-Arbetslöshetskommissionen) och som blev Vängsö flygplats. Det var Generalpoststyrelsen som fick äganderätten. Vängsö skulle fungera som reservfält för postflyget.

ÖSFK är framför allt aktivt under sommarhalvåret. Du kan komma och prova på att segelflyga i tysthet och samtidigt njuta av den fantastiska sörmländska naturen och dess sjöar. Gör som segelflygarna brukar säga ”Använd solenergi – segelflyg”. Skulle du tycka att det var något speciellt med denna flygning kan du gå på kurs för att ta ett segelflygcertifikat.
ÖSFK har även motorflygaktiviteter. Skulle du ha lust att prova på en flygtur runt hela kommunen så ordnar vi det också.

SNABBFAKTA

Vissa tider under sommaren är klubbfiket öppet där du kan få en kopp kaffe och bulle. Alla intresserade är mycket välkomna till flygfältet även om ni inte vill flyga.

Vängsö flygplats ligger cirka 8 mil ifrån Stockholm.
Snabbaste vägen med bil från Stockholm är E4:an söderut. Ta av vid avfart Järna och fortsätt mot Gnesta. Åk igenom centrum och sväng av mot Vängsö. Fortsätt cirka 7 km. Alternativ: Tag E20 från Södertälje, sväng av mot Mariefred och Stallarholmen. Tag väg 223 mot Gnesta.

Här kan du läsa med om Vängsö flygplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kategorier

Bangolf

Cykla

Fiska

Flyga

Golf

Hittaut och naturpasset

Naturreservat

Paddla

Rida

Vandra