Hittaut och Naturpasset

Hittaut i Gnesta

Hittaut i Gnesta är ett friskvårdsprojekt med karta och modern teknik i fokus. Det är ett enkelt och roligt sätt att få motion samtidigt som du upptäcker nya och vackra platser i kommunen. Den detaljerade kartan är gratis till alla. Kartan finns att hämta på ett antal utdelningsställen t.ex på servicecenter från mitten av april. Se mer information på klemmingen.nu - där finns även hittautappen att ladda ner – det gör att även du som besökare i kommunen kan hittaut! 

 

Naturpasset - Svenska Orienteringsförbundets friskvårdssatsning

Naturpasset startade 1998 som en fortsättning på Trimorientering och är ett naturligt första steg att prova på orientering. Kartan är ditt "pass" till naturen. I drygt 400 områden runt om i Sverige finns det under sommarhalvåret enkla kontroller som kan besökas av vem som helst, när som helst och utan tidtagning. Förutom rolig hjärnaktivitet får du frisk luft och motion, vilket bidrar till bättre hälsa och ökat välbefinnande.

I ett paket får du kartan med kontroller och ett PM som ger mer information om hur du går tillväga. Du visar att du besökt kontrollerna genom att fylla i en kontrollkod.

Det säljs runt 50 000 paket om året. Om det antas att varje paket används av 2-3 personer skulle det innebära att drygt 100 000 människor genomför Naturpasset varje år.

 

Skogspasset

Skogspasset består av 30 kontroller i Gnestas närområde. Definition av kontrollerna, som ska vara till en hjälp för dig, är tryckt på kartan. Kontrollen består av en skärm och på den står en bokstav som du fyller i på svarskortet, ruta 1-30. En kompass kan vara till nytta, inte minst för att hjälpa dig att hålla reda på vart norr är, och med hjälp av det passa kartan. Det gör du genom att se till att kartans norr, uppåt på kartan, är åt samma håll som kompassens norr.


Fotopasset

Fotopasset består av 20 kontroller, som här är bilder. Du ska med kartans hjälp ta dig till de kontroller som är utmärkta på kartan. Väl där ska du söka efter någon av de bilder som finns i en plastficka i mappen. När du hittat rätt bild för platsen du står på skriver du bildens bokstav i rutorna 1-20 i svarskortet. Även här bestämmer du turordningen helt själv. Fotopasset går runt i Gnesta tätort och det går bra att ta sig runt med t.ex. barnvagn. Här behövs heller ingen kompass men däremot ögonen med dig för att hitta motivet till bilderna.


Cykelpasset

Cykelpasset består i år av 20 kontroller på olika platser runt Gnesta. Vår förhoppning är att du i sökandet efter kontrollerna kommer till platser du inte tidigare varit på och tar dig in på lite mer undanskymda vägar i vår vackra sörmländska natur. Turen går omväxlande på asfalt,  & grusväg men även kortare sträckor på ren skogsstig varför lite grövre cykel är att rekommendera. Alternativt går det att gå ibland.

Eftersom denna tur är längre än de andra så är kartan i lite större skala: 1:50000. Definitionen med lite tips finns på baksidan av kartan. När du kommer till kontrollen skriver du bokstaven i rätt sifferruta på svarskortet (31-50). En del kontroller sitter en bit från vägen, så några kortare promenader behövs också tas.

SNABBFAKTA

Naturpasset kostar 100 kr för ett helt paket (dvs foto- och cykelpass samt medföljande gratis skogspass) eller 70 kr för ett enskilt pass.

Här kan du köpa Naturpasset:
Gnesta Bokhandel

OK Klemmingen är vår lokala orienteringsklubb med ca 300 medlemmar, träning och flera tävlingar arrangeras.

klemmingen.nu/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kategorier

Bangolf

Cykla

Fiska

Flyga

Golf

Hittaut och naturpasset

Naturreservat

Paddla

Rida

Vandra