Jag vill bjuda på en upplevelse som inspirerar till att ta det lugnt och reflektera. Det får inte bli musealt på något sätt. Äkta, personligt, avskalat. Att just våga vara personlig med den människa man möter är häftigt.

Ebba Von Wachenfeldt

Från tidsfördriv till livslång kärlek

Hos Ebba von Wachenfeldt kan besökaren uppleva en glaskonstnärs verk och arbete. Ebba bor och arbetar i Skeppsta Hytta, där bland annat butik, glashytta, och café ryms.

Allt började 1975, i USA. Ebba jobbade som au pair och funderade på att hitta en annan syssla, vid sidan av barnpassandet. Hon hittade en kurs som behandlade, det för henne okända, ”stained glass”. Där och då lärde sig Ebba att blyinfatta glas. Orrefors Glasskola hemma i Sverige blev grunden till hennes numera långa karriär som glasblåsare och konstnär.

Kravlös inspiration

Glaset har tagit Ebba till platser över hela världen, både genom anställningar och utställningar. Utöver erfarenhet har hon samlat på sig en hel del inspiration. Ebba berättar om sin egen fascination över att besöka och se hur en konstnär arbetar – lyxen i att man som besökare blir inbjuden till någons annans våglängd.

– Jag har jobbat mycket utomlands. Där sitter ofta hantverkare och arbetar framför besökarna. Att få den kontakten och bjuda på verkligheten är ett väldigt trevligt sätt att jobba. Den känslan försöker jag införliva här också.

Besökaren ska bara få vara hos Ebba. Inga myllrande intryck eller krav.

– Jag vill bjuda på en upplevelse som inspirerar till att ta det lugnt och reflektera. Det får inte bli musealt på något sätt. Äkta, personligt, avskalat. Att just våga vara personlig med den människa man möter är häftigt.

Glas gör mig lycklig

Ebba skapar såväl konstverk som bruksföremål. Genom åren har hon arbetat upp en stor kundkrets och ett erkännande i konstnärsvärlden.

– Den dagen man tycker det är jobbigt att arbeta och leva på det här sättet, då är det nog dags att sluta. Men det känns fortfarande lika roligt, efter över 30 år i branschen. Jag valde mitt yrke för att jag blev lycklig av glas. Det blir jag fortfarande!


SNABBFAKTA

I Skeppsta glashytta formger och blåser Ebba von Wachenfeldt sitt bruksglas och konstglas. Se hur glaset blir till, ta en kopp kaffe,ät en lättare lunch,  boka ett föredrag, prova på glasblåsning, besök butiken eller njut av en konstutställning.

Skeppsta hytta
Skeppsta skola 1
646 91 GNESTA  
  
Telefon: 0158-300 25

Läs mer här om Ebba von wachenfeldt - glaskonstnärens egen webbsida: www.vonwachenfeldt.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mejl: info@skeppstahytta.se      Webbplats: skeppstahytta.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 
Facebook:
Skeppsta Hyttalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Ebba von Wachenfeldt