Det har varit en dröm hos mig sedan länge att göra choklad och sedan har det vuxit fram ett gemensamt intresse för oss båda.

Sternersborgs choklad

Drömmar vaknar

Det var hemma i lägenheten på Kungsholmen som Dennis och Ylva Strömberg började experimentera med att göra chokladpraliner.
I dag är paret hemvändande Björnlundabor med sina tre barn. De är också numera heltidsarbetande pralinmakare under namnet Sternersborgs choklad. 

– Det har gemensamt intresse hos mig och Dennis sedan länge att göra choklad. Och att få göra hobbyn till ett heltidsarbete är en dröm, berättar Ylva Strömberg.

Drömmen började en kväll i, vad som då var hemma, Stockholm. Ylva och Dennis gick en kurs på Chokladfabriken, en välkänd chokladfabrik i Stockholm där paret var frekventa besökare.
Kursen väckte deras nyfikenhet och de fortsatte att experimentera hemma.

– I början provade vi på lite billigare choklad. Nu arbetar vi bara med fina choklader, som är dyrare och som ger  ett helt annat resultat. Och det är viktigt att råvarorna i största möjliga mån är ekologiska och i bra kvalitet, fortsätter Ylva.

Sterners snickerifabrik

Butiken ligger i centrala Björnlunda i den gamla fantastiska jugendvillan, Sternersborg. Här drevs på tidigt 1900-tal Sterners snickerifabrik, där det bland annat tillverkades stilmöbler och kyrkoinredning. Nu snickras det inte så mycket här utan sedan lucia 2014 görs chokladpraliner utifrån egna framprövade recept direkt till kunder i pralinbutiken.

 

I huset i Björnlunda på 250 kvadratmeter finns det plats både för det egna boendet och pralinbutik med chokladkök. Butiken har öppet varje dag och även en stund på lördagar.

Från Stockholms 43 kvadratmeter bidrar nu det stora huset till nya och fantastiska möjligheter för att utveckla företaget.

– Dennis arbetade ett tag som föreståndare för ett LSS-boende och några kanske känner igen mig från Swedbank, men nu kändes det som ett läge att verkligen våga ta steget fullt ut och satsa båda två, berättar Ylva.  

Och satsningen innebär ett till steg mot den slutgiltiga drömmen. Ylva har gått i kurs hos gelato maestro Stefano Tarquino och nu erbjuder  Sternersborgs choklad även riktigt italiensk glass, så kallad gelato.

– Det var en mycket inspirerande kurs och det kändes som en logisk fortsättning på det vi redan serverar här på Sternersborgs, berättar Ylva.

Fler drömmar

Här förankras drömmen om att kunna bo och verka på landsbygden, samtidigt som de kan utveckla det som en gång bara var en dröm.

– Vi arbetar mot att bli ett utflyktsmål, det är verkligen vad vi vill. Och framförallt för att få visa upp den fantastiska omgivningen men också för möjligheten att kunna servera riktigt goda och hemgjorda ekologiska produkter, avslutar Ylva.

SNABBFAKTA

På Sternersborgs choklad hittar du handgjorda färska praliner gjorda av ekologiska råvaror och kvalitetschoklad.

Du kan också köpa hemgjord färsk italiensk glass, så kallad gelato 

Sternerborgs Choklad
Stationsvägen 22, Björnlunda

Telefon: 0158 - 133 00

Facebook: Sternersborgs chokladlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster                                 
Instagram: @sternersborgschokladlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Dennis och Ylva Strömberg