Åkers Bergslag

Ett storslaget naturområde med spännande aktörer

Mellan Åkers Styckebruk och Gnesta ligger det område som nu kallas Åkers Bergslag, ett naturskönt vildmarksområde i nordöstra Södermanland. Härifrån hämtades malm, träkol, kalk och arbetskraft till masugnarna i Åkers Styckebruk, som är ett av Sveriges äldsta ännu levande företag, grundat 1580. Här göts kanoner fram till 1866, därefter tog andra produkter över. I Åkers Bergslag finns många sevärdheter som belyser järnhanteringens historia.

Åkers Bergslag delas mellan Gnesta och Stängnäs kommun. Det är ett av Södermanlands mest mäktiga och storslagna naturområden med historiska anor från stenåldern.

Många företag och föreningar är verksamma i Åkers bergslag. Trakten är en levande landsbygd med konstshantverk och kultur – allt från keramiker och glasblåsare till livemusik och kolmilor.

Människorna, bruket och kanonerna

Gör gärna en historisk vandring och följ de röda plåtvimplarna om Historien i Sörmland som sammanställts av Sörmlandsmuseum. Skyltarna som beskriver järnets väg från gruvan till masugn och gjutform finns på flera platser i området men främst kring Åkers Styckebruk. Folder med karta finns att hämta på våra turistbyråer. Mer information hittar du på Sörmlands museums hemsida Länk till annan webbplats..

Kolning – en gammal teknik som bevaras

Östra Sörmlands Gruvförening och Galltorpsmilan är två ideella föreningar som arbetar för att bevara och föra kulturarvet vidare samt erbjuda besökare möjligheten att övernatta i området. Varje år reser föreningarna kolmilor och bränner tjära vid Skottvång. För aktuellt program titta in på föreningarnas webbplatser.

Här kan du läsa mer om Östra Sörmlands gruvförening. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här kan du läsa mer om Galltorpsmilan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Några exempel på vad du kan göra i Åkers Bergslag

Skeppsta hytta

Skottvångs Grufva