Jag har alltid varit intresserade av kultur och har en stor passion för musik.

Skottvångs grufva

Allt började under en allhelgonahelg när Maria Bystedt och hennes dåvarande sambo, var hemma i Marias barndomstrakter. På ryktesvägen hade de hört att Skottvångs Grufva kanske skulle läggas ner.

Krogen hade funnits ända sedan 1960-talet och var något av en kulturinstitution i bygden. Maria hade sommarjobbat på Skottvång och mindes spänningen, att det alltid var högt i tak och fullt av kulturpersonligheter.

– Vi började spåna under den där middagen. Samtidigt kände vi en längtan efter att bo på landet. Efter 20 år i Stockholm var vi liksom färdiga där, berättar Maria Bystedt.

Där och då började den långa processen, som skulle leda fram till att de skulle driva Skottvångs Grufva. Framgångsrikt dessutom. Efter en stor renovering och enormt mycket arbete öppnade Skottvång med ett första julbord 2006. Och på den vägen är det.

Numer driver Maria Skottvång på egen hand och Skottvångs Grufva har blivit en restaurang att räkna med – med ett rikt kulturutbud, god mat och en livemusikscen som skulle få de flesta innerstadskrogar att bli avundsjuka.

– Jag har alltid varit intresserade av kultur och har en stor passion för musik. Det är självklart en av anledningarna till att jag ens är här. Det är också ett livsstilsval, att få bo på landet och syssla med det jag gillar berättar Maria Bystedt.

Kultur i skogen

Skottvång är ett kulturhus, mitt i skogen. 2014 fick Skottvångs Grufva pris för Sveriges Bästa Livescen. Förutom en diger musikscen, kan besökare uppleva allt från konst- och fotoutställningar i naturen, teaterföreställningar och barnunderhållning.

I gruvområdet finns även möjlighet att besöka Skottvångs gruvmuseum, ta en tur på Sörmlandsleden, besöka garnboden och glashyttan, gå på marknad eller vara med när en riktig kolmila tänds.

SNABBFAKTA

Skottvångs Grufva AB
647 92 MARIEFRED

Telefon: 0158-259 00      
Mejl: info@skottvangsgrufva.se

Webbsida: skottvangsgrufva.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.    

Facebook: Skottvångs grufva Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Instagram: @skottvangsgrufva Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Området är en kulturhistorisk oas, du hittar även

Skottvångs gruvmuséum, i museet finns främst föremål och bilder med anknytning till gruvarbetet och kolningen, men också en del från vardagslivet i skogsbygderna. Läs mer här på webbsidan www.osgf.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Smedjan, garn- och hantverksbod som även visar utställningar


Sörmlandsleden
, etapp 15 och 16 passerar Skottvång och är en populär vandring för många. Man kan ta den långa turen från Läggesta, genom Skottvångs Grufva vidare till Gnesta eller bara ställa bilen på parkeringen utanför Skottvångs Grufva och gå en kort tur.
Läs mer om Sörmlandsleden  här.

Skottvångs grufva